← Terug naar overzicht

Help! Ik heb de verkeerde studie gekozen

stress studie stress study

Helaas komt het wel eens voor dat je begint aan een studie maar er gaandeweg achter komt dat deze niet voor jou is weggelegd. Dat kan gebeuren en is niets om je voor te schamen. Je studiekeuze is een belangrijke stap in je leven en het is beter dat je er over durft te praten als je twijfels hebt. Het kan lastig zijn om de juiste hulp te vinden en erachter te komen wat de volgende stap is. Gelukkig zijn er een heleboel mensen die je hierbij kunnen helpen!

Praat over je studiekeuze

Twijfel je nog over je studiekeuze? Praat erover met zoveel mogelijk mensen die jij vertrouwt. Iedereen in je leven kent jou weer op een andere manier. Je ouders kennen je misschien het best, terwijl je vrienden zelf ook studeren en weer een andere kijk hebben op jouw gedachten over je studiekeuze. Maar een studieloopbaanbegeleider of studieadviseur is misschien wel de belangrijkste persoon in dit proces. Zij weten precies hoe ze jou kunnen helpen met deze lastige keuze. Maak dus snel een afspraak. Vóóral als je erg twijfelt. Ook kan een studieloopbaanbegeleider je helpen met het kiezen van een nieuwe studie.

Focus je op de volgende stap

Het is oké om moeite te hebben met je keuze. Ook als je je opgelucht voelt, kun je tegelijkertijd verdrietig zijn dat je hebt besloten om te stoppen. Het betekent niet meteen dat jouw studie je totaal niet interesseert, het kan ook zijn dat dit format niet bij jou pastte op dit moment. Foute keuzes maken is menselijk! Het is belangrijk dat je nu je tijd in gaat vullen zodat je niet te lang met dit gevoel blijft zitten. Voor veel mensen is het een logische stap om te gaan werken en zich te oriënteren op andere studies. Maar vrijwilligerswerk is bijvoorbeeld ook een optie!

Het allerbelangrijkste is dat je je focust op het maken van een nieuwe studiekeuze. Denk na over jouw ambities en je sterke eigenschappen. Maak bijvoorbeeld een mindmap met dingen die jij leuk vindt om te doen, waar je goed in bent en hoe je jouw ideale toekomst voor je ziet. Daar rolt hopelijk een studierichting uit waar je in het volgende studiejaar mee verder kunt. Heb je bepaalde studies op het oog? Regel een meeloop- of proefstudeerdag op de hogeschool of universiteit om te kijken hoe de studie in het echt is en hoe de colleges in zijn werk gaan. Heb je (veel) moeite met je nieuwe studiekeuze? Dan kan een professionele loopbaancoach een uitkomst zijn.

Meer studentennieuws

Thuis studeren
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Studentensteden!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden